Всеукраїнський семінар-практикум для завідувачів відділів організаційно-масової роботи ПНЗ

З 11 по 13 жовтня у Вінницькому міському палаці дітей та юнацтва відбувся Всеукраїнський семінар-практикум для завідувачів відділів  організаційно-масової  роботи  на тему: «Виховання патріотично налаштованої та соціально активної особистості засобами організаційно-масової роботи в позашкільному навчально-виховному закладі». Протягом трьох днів Вінницький Палац ділився досвідом та творчими знахідками із своїми колегами, що завітали на семінар із 16 регіонів України.

Освітянське зібрання  прийшли привітати:
-          Заступник директора департаменту освіти і науки, начальник управління професійної освіти інноватики департаменту освіти та науки обласної державної адміністрації Валерій  Бачинський;


-          Начальник відділу виховання та позашкільної роботи Департаменту освіти Вінницької міської ради – Ірина Кравець;






  
-          Завідувач відділу організаційно-масової роботи Українського державного центру позашкільної освіти – Наталія Ніколайко;
      



-          Експерт міжвідомчої комісії по оздоровленню та відпочинку дітей України  при Міністерстві соціальної політики,  організатор Всеукраїнських фестивалів ігрових програм «Місто дитячих посмішок», «Дивограй», «Сузір’я гри»,  член міжнародного співтовариства таборів, віце президент ВБО «Лелека» - Тетяна Гулечко;



-          Директор Вінницького міського палацу дітей та юнацтва – Світлана Мусійчук,


  
які окреслили тематику, мету семінару – практикуму та побажали усім учасникам приємного та корисного перебування в оселі творчості та добра – Вінницькому палаці дітей та юнацтва.

В перший день учасникам семінару було запропоновано розглянути актуальні питання з організації та удосконалення  виховного процесу сучасного позашкільного закладу:

  •      «Система виховної роботи Вінницького міського палацу дітей та юнацтва імені Лялі Ратушної, як засіб формування патріотично налаштованої та соціально активної особистості», яку розкрила Підлісна Наталія Петрівна, заступник директора з виховної роботи Палацу;


  •           «Принципи організації дозвіллєвої діяльності дітей та юнацтва. Техніка безпеки в рамках проведення масових заходів», цю тему цікаво та неординарно повідомила Гулечко Тетяна, експерт міжвідомчої комісії по оздоровленню та відпочинку дітей України  при Міністерстві соціальної політики. Організатор Всеукраїнських фестивалів ігрових програм «Місто дитячих посмішок», «Дивограй», «Сузір’я гри». Член міжнародного співтовариства таборів, віце президент ВБО «Лелека».

У другій половині дня гості Палацу стали учасниками тематичного виховного заходу «Палац - майстерня творчості й натхнення», тема «Європейський сувенір». Унікальністю цього дійства стало вміле поєднання тематично-пізнавального заходу із проведенням 10 майстер-класів з виготовлення європейських сувенірів з декоративно-прикладного мистецтва.
   
    




    
Цікавим та змістовним видалась презентація Вінницької міської молодіжної громадської організації «Союз старшокласників «Лідер» та робота клубу шкільних омбудсменів «Бумеранг». Про особливості їх діяльності повідомила Стецюра Оксана Петрівна, завідувач відділу організаційно-масової роботи Вінницького міського палацу дітей та юнацтва.


      
Будь-які теоретичні знання важливо підкріплювати практичними заняттями, тому педагоги Палацу запропонували семінаристам взяти участь у майстер-класах «Тренінгові заняття старшокласників у клубах «Лідер» та «Бумеранг», які провели  Бондарева Майя Олександрівна, культорганізатор по роботі з дітьми середнього шкільного віку та Заєць Людмила Петрівна, методист Вінницького обласного центру технічного творчості учнівської молоді.



Для знайомства з самим закладом, зі світом дитячих талантів, учасники семінару були запрошені на екскурсію закладом, в ході якої директор Мусійчук Світлана Іванівна розповіла про оселю творчості та добра, де здійснюються дитячі мрії.

   



Другий день семінару був не менш насиченим. Розуміючи, що для професійного організатора масових заходів необхідні глибокі знання з режисерської майстерності, постановки свята, виготовлення реквізиту, було розглянуто питання щодо особливості режисури масових заходів, яку професійно розкрив провідний актор Вінницького обласного академічного театру ляльок «Золотий ключик» Гончарук Олександр Сергійович.
  


Сучасний позашкільний навчальний заклад у навчально-виховному процесі охоплює дітей усіх вікових категорій, залучаючи їх до різних видів діяльності. Тому цікавим для семінаристів став виступ заступника директора з виховної роботи Підлісної Наталії Петрівни, яка розповіла про використання технології «проектна діяльність» у виховній та дозвіллєвій роботі з учнями молодшого шкільного віку.
Далі гості Палацу були запрошені на перегляд різноманітних за тематикою та формою проведення заходів:
-          Пізнавально-ігрову програму для дітей молодшого шкільного віку «Серце доброти»;





 -    Виступ соціально-правового агіттеатру «Нова хвиля» на тему: «Непередбачуване життя»;

   






-          Тематичний захід до Дня Захисника України «За волю, за правду, за Україну».







На семінар – практикум з’їхалися освітяни з різних куточків України, тому нам за честь було познайомити їх з перлиною Подільського краю – нашим рідним містом, і навіть дощ та холод не став на заваді.
   
Останній день семінару – день  обміну думками та враженнями. Спочатку всі семінаристи взяли участь у діловій грі «Секрети успіху», яку підготувала психолог Палацу Бондаренко Ірина Павлівна




По завершенню відбувся  круглий стіл за підсумками семінару та головне – вручення пам’ятних сертифікатів, методичної літератури та  подарунків від вихованців Палацу.






Протягом трьох днів, осінь лякала холодом, рясним дощем і навіть першим снігом, та, здається, Вінницькому Палацу вдалося розфарбувати сірі будні яскравими емоціями.


Більше фото можна переглянути за посиланням Всеукраїнський семінар-практикум для завідувачів відділів організаційно-масової роботи ПНЗ

Коментарі