Тиждень дитячої та юнацької книги

Дитяча література — джерело мудрості, знань, безцінного досвіду та чудових афоризмів, або як у Палаці минув тиждень дитячої та юнацької книги

З 3 по 7 квітня у Вінницькому міському палаці дітей та юнацтва пройшов тиждень дитячої та юнацької книги. В рамках тижня відбулось багато цікавих та корисних заходів, які популяризують дитяче читання, знайомлять читачів з книгою та запрошують у чаруючий світ історій та пригод.

Так, 3 квітня в холі Палацу розташувалися світлини, які спеціально до конкурсу малюнків-ілюстрацій «У світі казки чарівної» створювали наші гуртківці, а на виставці «Хай рідна Вінниця читає, бо книга нас усіх єднає» помістились усі найкращі доробки дитячої літератури, які є в бібліотеці Палацу. Читачі та відвідувачі зупиняли захоплюючі погляди на книгах, бережно листали та обговорювали, які ж з них нові, а герої яких вже давно стали добрими друзями.
4 квітня в читальному залі Палацу відбулась зустріч із вінницькою письменницею, автором книги «Перли на сніданок» Катериною Калашніковою. Презентація книги відбулась дуже нестандартно, адже дітки не лише слухали найбільш цікаві уривки з твору, задавали свої запитання автору, а й самі спробували придумати власних героїв своєї майбутньої казки. Вихованці залишились дуже задоволені, а Катерина наостанок подарувала один примірник своєї книги нашій бібліотеці. Отож, «Перли на сніданок», де розповідається про незвичайні пригоди 9-річної дівчинки Соні, вже чекають найбільших поціновувачів читання.
Завідуюча бібліотеки, Валентина Ткачук, впевнена, що дружба дітей з книгою починається із наслідування дорослих. Саме тому, був ініційований фото проект «Палац читає», де адміністрація та педагоги закладу продемонстрували свою любов до читання. Професійний фотограф Вікторія Щеголькова зберегла ці почуття у світлинах, які тепер радують око усіх у Палаці.
Наступний день в рамках тижня дитячої та юнацької книги був присвячений обговоренню «Книга vs. Інтернет». З вихованцями гуртків «Журналістика» та «Психологія особистості» та із запрошеним гостем викладачем Вінницького державного педагогічного університету Олександром Вешелені дискутували про те, що ж сьогодні важливіше: читання книг чи все-таки всесвітня мережа. Спочатку учасники поділились на 2 команди та треба було подумати і визначити плюси і мінуси як книги, так і Інтернету. Після цього, кожен мав можливість додати та висловити свою думку. Варто зазначити, що усі дійшли до спільного висновку, що сьогодні не варто розділяти ці два поняття, вони мають існувати паралельно, використовуватись в балансі, адже книга – то досвід поколінь та певна завершеність, а інтернет – це швидкий доступ до раніше закритої інформації та можливість спілкуватись з сучасними авторами онлайн.
Завершився тиждень дитячої та юнацької книги літературною читальнею із найменшими вихованцями Палацу, з дошкільнятами. Вони слухали казки та отримали солодкі подаруночки від героїв улюблених творів. Крім цього, на завершення Тижня були визначені переможці конкурсу малюнків-ілюстрацій, а саме:
  • І місце – Завальнюк Дарія, гурток «Плавання», керівник – Жук Віталій Валентинович
  • ІІ місце – Сінчук Софія та Ліза, гурток «Дошколярик», керівник – Химич Наталя Миколаївна
  • ІІІ місце – Мельник Людмила, гурток «Юний художник», керівник – Лісіцина Людмила Петрівна

Призери отримали книжечки, канцтовари та солодкі подарунки. Маємо зазначити, що усі, хто брав участь у конкурсі отримали заохочувальні подарунки, тому маємо надію, що наступного року вихованці будуть ще активніші.
Насправді, тиждень дитячої та юнацької пролетів непомітно за цікавими зустрічами, емоційними обговореннями, чудовими дітками та дорослими. Висновок напрошується сам: дитяча література — джерело мудрості, знань, безцінного досвіду та чудових афоризмів! Не вірите, а ми доведемо на прикладі найвідоміших афоризмів, взятих із дитячих книг:
  • ***Ти божевільний, безрозсудний і абсолютно не сповна розуму. Але відкрию тобі секрет… усі найкращі люди такі. Френк Баум, «Чарівник Країни Оз»
  • ***Тієї ж миті, як ти зневіришся у своєму вмінні літати, ти назавжди розучишся літати. Джеймс Баррі, «Пітер Пен»
  • ***Всі дорослі спочатку були дітьми, тільки мало хто з них про це пам'ятає. Антуан де Сент-Екзюпері, «Маленький принц»
  • ***Якщо тобі байдуже, куди потрапити, то тобі байдуже, в який бік іти. Льюїс Керролл, «Аліса в країні див»
  • ***Коли серце гаряче і сильно б’ється, змерзнути неможливо. Астрід Лінгрен «Пеппі Довга Панчоха»

Щиро дякуємо усім за участь та до зустрічей у бібліотеці Палацу та, звісно, на наступному тижні дитячої та юнацької книги вже у 2018 році.





















Коментарі